Funktionsmåde
I dag skal det handle om forandring. Vores nysgerrighed ønsker det, men vores magelighed og instinkt kæmper vildt imod. En af de måder, hvorpå der skabes forandringer i Vinimperiet, er ved problematisering. Ved at problematisere vores valg for at se, om de kan gøres bedre.
Et af de første valg, der blev taget, var, at Vinimperiet skulle rejse rundt i vinområderne og opsøge små spændende og uafhængige producenter, og ja, finde de gode historier bag vinene. Og det virker selvfølgelig umiddelbart til at være en god ide. Efterhånden er der dog blevet stillet spørgsmålstegn ved det klimatiske fodaftryk, som visse transportmidler har. Den konsekvente løsning på dette problem ville være kun at drikke danskproduceret vin. Men der udvikles mange spændende idéer i andre lande, også omkring vin, og de idéer vil vi da gerne have kontakt til. Så transporten er et dilemma.
I Vinimperiet er dette dilemma indtil videre blevet løst ved at bruge internettet og telefonen. Det vil sige søge historierne på internettet, bestille smagsprøver via internettet, udvælge producenter via viden og intuition og kontakte producenterne pr. telefon. Så nu er det kun lastbilen, der sætter klimaaftryk i forbindelse med transport.
I dag er det tre producenter, der præsenteres.
Det startede med, at Christophe Beau skrev en mail og spurgte, om jeg ikke skulle have noget af hans vin. I Vinimperiet har der været travlt med så meget andet, så det er et stykke tid siden, vi har fået vin fra Christophe. Det var altså perfekt timing. Jeg ringede til Christophe, vi talte om gamle og nye projekter, og jeg fik både bestilt hans vin og vin fra hans søn, Victor Beau, der styrer Domaine Inebriati.
Jeg syntes dog, der manglede noget nyt. Så jeg begyndte at lede efter endnu en producent. Og det viste sig, at der i den landsby, Corconne, hvor Christophe holder til, var en anden meget interessant producent, nemlig Zélige-Caravent. Så jeg greb telefonen og fik skabt kontakten. Domænet drives af Marie og Luc Michel, og de startede i 1999 med tre hektar, og der er siden udvidet til 12 hektar. Alt dette er opdelt i 22 parceller af forskellig karakter med olivenlunde imellem og opdelt af forskellige former for naturlige hække. De forsøger altså at undgå den monokultur, der er så ødelæggende for mange slags landbrug.
Det, som især stemmer overens med Vinimperiets måde at tænke på, er, at Marie og Luc hævder, at de aldrig er enige. Så vinene er et resultat af en form for dialog, der bringer forskellige aspekter frem.
Samtidig passer dette domæne godt sammen med Beauthorey. De ligger tæt på hinanden, så det er let at transportere flaskerne til der, hvor pallen pakkes. De bruger ikke træfade, og de bruger ingen eller næsten ingen svovl, så vinenes aromaer får lov at udfolde sig. Til gengæld er deres stile meget forskellige. Marie og Luc laver luftige og meget rene vine, elegante og helt burgundiske. Christophe laver mere anarkistiske vine, der kan pege mange steder hen, søge grænserne og ikke mindst udvide DINE grænser for, hvad vin kan være.
Det er en god idé at starte med Zélige-Caravent, for Christophes vine kan godt være lidt påtrængende og anmassende. Dette ligger også i god forlængelse af hans personlighed, idet han er en aktiv person, der rejser meget, skriver om sin verden og i det hele taget er meget nysgerrig. Han mener i virkeligheden ikke, at han er vinproducent, nej, han udfører eksperimenter med det levende, med teknikken, det sociale og det økonomiske. Og det er jo ikke fordi, vi ikke kan lide god vin, men har han ikke fat i noget? Det er fint at have vin som mål, men hvis det kan blive et middel, er det endnu bedre. Det lyder da spændende at kunne bruge vinen til at lære om noget uden for vinen.
Bare skriv til Vinimperiet, hvis du har erfaringer med dette, eller bare et forslag eller en mening.
Det bliver ihvertfald ikke det sidste ord, der siges i den sag
Bien à vous
Bjarne Jørgensen