Velkommen
Vinshop
Vinabonnement
Vinsmagning
Vingaver
Nyhedsbrev
Kontakt
Hits: 41402
Indkøbskurv
Sitemap
Nyhedsbrev
Tidligere nyhedsbreve
Nyhedsbrev
Arkivet opdateres ikke længere, men du kan tilmelde dig til Vinimperiets nyhedsbrev her:
E-mail
*
Fornavn
Efternavn
By
18/2 2016 - Mad og vin 1, 18. februar 2016
Mad og vin 1
Imperiet vender tilbage
Efter en længerevarende skriveblokering har redaktøren af Vinimperiets nyhedsbrev igen rejst sig. Lad os ikke forsøge at grave for dybt for at finde baggrunden for denne blokering, men blot glæde os over, at vi nu kan forvente masser af forskelligartede rapporter fra Vinimperiets skattekælder.
På opfordring fra mange kunder har jeg valgt at fokusere på et enkelt tema, nemlig kombinationer af vin og mad. Jeg har selv masser af ideer, men hvis du føler dig foranlediget, inspireret, provokeret eller tilmed kaldet til at afsløre nogle af dine hemmeligheder fra køkkenet, er du meget velkommen til at sende et bidrag, helst med et eller to billeder til at illustrere. Vinen skal være fra Vinimperiets sortiment, og hvis indlægget accepteres af den kritiske bedømmelsesjury, får du refunderet prisen for vinen.
Pais fra Chile og rodfrugter, svampe og bulgur
Uden yderligere tøven præsenteres her det første indlæg i serien.
Ret: Minirodfrugtrøsti med romescosauce, bulgur med hvidløg, ristede brune champignons
Vin:
2014 Yumbel, Pipeño, Pais, Cacique Maravilla
Aalborg på menuen
Min gode ven, arkitekten fra Aalborg, havde inviteret til middag som forberedelse til en tur rundt i byen for at opleve Northen Winter Beat festival. Og vid, at hans cuisine ofte kan være lige så innovativ som noget af det musik, vi senere på aftenen skulle høre.
Før vi kom til det egentlige indlæg til serien, fik også en forret. I virkeligheden er jeg nok ikke den mest pålidelige dommer til at afgøre, hvorvidt noget er innovativt, men jeg kan da sige at forretten var skidelækker:
Citronmarineret laks med peberrodscreme
Her er en lille præsentation af retten:
»Rå tynde skiver af økolaks marineres i citronsaft, olivenolie, salt og peber et par timer inden servering. Her havde jeg også revet citronskallen med. Det gjorde retten for parfumeret og overdøvede fisken. Hertil 38% creme fraiche og lidt flødeskum vendt med revet peberrod, lidt citronsaft, salt og en knivspids sukker. I al vinsmagningsinfernoet glemte jeg hjertesalt og tynde skiver avocado.«
Ja, jeg må tilføje, at skønt jeg elsker avocado ud over alle grænser, er jeg meget taknemmelig for at retten ikke blev kompliceret af for mange komponenter. Især fordi den blev akkompagneret af en Riesling, Piesporter Goldtröpfchen, fra en anden meget spændende vinimportør fra Randers, og denne riesling var rigeligt modspil til fisk, citron og peberrod.
Med fare for at modsige mig selv vil jeg nu med al den autoritet, jeg overhovedet kan mønstre, påstå, at arkitektens hovedret var særdeles innovativ. Som du allerede har kunnet læse, var det en vegetarisk ret. Og det var da en skøn måde at blive mindet om vores fælles fortid som måske ikke glødende, men så ihvertfald nysgerrige og løsslupne vegetarer.
Og le créateur får igen ordet:
»En blanding af diverse rodfrugter (jeg havde kartofler, selleri, persillerod og jordskokker) rives fint blandes med et par æg og godt med salt og peber. Steges sprøde som klatter i olie på panden. Romescosaucen snyder jeg lidt med da jeg godt kan lide den grov med lidt struktur. Et par røde hakkede snackpebre, en håndfuld mandler (kan skoldes og smuttes hvis man gider), hvidløg, vineddike, evt. lidt tør brødkrumme salt og peber blendes med en masse god olivenolie (ca. en deciliter). Til bulguren steges et hakket løg og nogle hvidløgsfed klare i en gryde. Så hældes bulguren i og den koges. Det ville måske have løftet retten med en masse hakket persille – jeg smed i stedet noget hakket forårsløg i. Ikke helt det samme må jeg indrømme. Og så champignons on the side.«
Ingredienserne lige før tilberedning
Den foreslåede vin er lavet på Pais, og Vinimperiet har to vine lavet med denne druesort. Det meget særegne ved de to eksempler, vi har, er den luftige følelse, de giver i munden. En bourgogne-agtig lethed. Stik imod det, man normalt forventer fra sydamerikanske vine.
Det har været lidt svært at få dette udtryk introduceret for de lidt konservative danskere. Vort lands typiske vindrikker vil jo gerne have en kraftig vin til sin bøf. Men jeg prøver stadig, og nu har Vinavisen tilmed rapporteret om denne druesort, mange tak for det.
Endnu et aspekt ved dens udtryk er intensiteten, hvordan smagen overraskende nok bliver siddende i munden i lang tid. Og denne aften havde vinen ingen problemer med at leve op til rodfrugternes sødme, romescosaucens syre eller bulgurens umami. Ud over det supplerede dens krydderier ganske perfekt de let ristede champignoner.
Linket til vinen er øverst i artiklen.
Mad og vin i fuld harmoni
Her linket til den anden vin på Pais, som vi fører:
2013 Colliguay, Marga Marga, Tres Vacas, Vinos Vernaculares
Men tilbage til aftenens vin fra Cacique Maravilla. Manden bag er Manuel Moraga, og her er et billede af ham med sit cykelstyr, så er det på plads:
Manuel Moraga
Til forskel fra det meste af det chilenske vin vi stifter bekendtskab med i Danmark, er dyrkeren, fremstilleren og markedsføreren for Cacique Maravillas vedkommende den samme. Der er altså ikke tale om harmoniseret og industrialiseret vin, der er komponeret for at tale til en bestemt forbrugertype. Nej, Manuel forsøger at intervenere mindst muligt i fremstillingen, og det indebærer bl.a., at han ikke har brugt svovl overhovedet til denne cuvée. Før i tiden solgte han sine druer videre, men i 2010 startede han for sig selv. Han har nogle meget gamle vinstokke et godt stykke syd for Santiago omkring Yumbel.
Hvis du er interesseret i at læse mere om, hvad der sker omkring vin i Chile, er her en lille artikel:
Chile Into The Future
Manuel er omtalt i pkt. 6.
Med hensyn til Northen Winter Beat festival, så endte aftenen til en koncert med en fransk lydkunstner ved navn Chica Loyah. Det foregik i et obskurt lokale lige ved siden af Budolfi Kirke, hvor jeg iøvrigt blev døbt i 1962. For at det ikke skal være løgn, var det også i det kryds, hvor Aalborg Musiklager lå, altså stedet, hvor jeg 10 år senere købte mine første vinylplader. Leve nostalgien. Her er et stemningsbillede:
Chica Loyah
På billedet kan man ane Budolfis hvide mur til venstre, og musikforretningen er blevet til sportsforretning. Den ses fuldt oplyst bag Chica Loyah.
Du kan selv søge på YouTube, hvis du er nysgerrig og har lyst til at høre musikken.
Vinimperiet vender snart tilbage med flere forslag til kombination af vin og mad. Og for din skyld vil redaktøren forsøge at gøre indlæggene kortere...
Maj 2017
31/5 2017 Domaine Guion – en smuk frugt. Nyhedsbrev den 31. maj 2017
16/5 2017 Tour Grise – et godt sted at starte. Nyhedsbrev den 16. maj
April 2017
9/4 2017 Domaine Jaulin-Plaisantin. Nyhedsbrev den 9. april 2017
Marts 2017
26/3 2017 Kernemateriale. Nyhedsbrev den 26. marts 2017
12/3 2017 Lageroprydning. Nyhedsbrev den 12. marts 2017
Februar 2017
23/2 2017 Vinimperiet lige nu. Nyhedsbrev den 23. februar 2017
December 2016
11/12 2016 Vin til jul. Nyhedsbrev den 11. december 2016
November 2016
14/11 2016 Mange nyheder i Vinimperiet. Nyhedsbrev 14. november 2016
Juni 2016
13/6 2016 Introtilbud! Bestil 6, betal for 5. Nyhedsbrev 13. juni 2016
Maj 2016
9/5 2016 Fribillet. Nyhedsbrev den 9. maj 2016
Marts 2016
17/3 2016 Mad og vin 5, 17. marts 2016
10/3 2016 Mad og vin 4, 10. marts 2016
3/3 2016 Mad og vin 3, 3. marts 2016
Februar 2016
25/2 2016 Mad og vin 2, 25. februar 2016
18/2 2016 Mad og vin 1, 18. februar 2016
1/2 2016 Vinsmagning i Vinimperiet
November 2015
6/11 2015 Mød en vinbonde, fredag den 6. november 2015
Oktober 2015
27/10 2015 Vinsmagning med vinproducent, tirsdag den 27. oktober 2015
September 2015
24/9 2015 Vinbattle, den 24.september 2015
23/9 2015 Guion, Javillier, beplantningstæthed, den 23. september 2015
17/9 2015 Herrenhof Lamprecht, den 17. september 2015
11/9 2015 Biodynamisk vin, den 11. september 2015
8/9 2015 Oversættelse af Philippe Gourdon, den 8. september 2015
3/9 2015 Ch. Tour Grise, den 3. september 2015
August 2015
28/8 2015 Patrice Gasnier, den 28.august 2015
21/8 2015 Patrick Corbineau, den 21.august 2015
17/8 2015 Dom. Beauthorey og krav til naturvin, den 17. august 2015
11/8 2015 Laurent Lebled og Domaine Inebriati, den 11.august 2015
6/8 2015 Nye vine fra Domaine La Garrigo, den 5.august 2015
4/8 2015 Ny erhvervspraktikant i Vinimperiet, den 4. august 2015
Maj 2015
11/5 2015 Nye vine i Vinimperiet, den 11. maj 2015
Marts 2015
24/3 2015 Rejsebrev fra Frankrigs have (3), 24. marts 2015
13/3 2015 Rejsebrev fra Frankrigs have (2), 13. marts 2015
7/3 2015 Rejsebrev fra Frankrigs have (1), 6. marts 2015
Januar 2015
23/1 2015 Tilværelsens uomgængelige genstridighed, den 23. januar 2015
December 2014
8/12 2014 Juletilbud, den 8. december 2014
November 2014
13/11 2014 Vin er kunst, 13. november 2014
Oktober 2014
10/10 2014 Nye vine, 10. oktober 2014
August 2014
1/8 2014 Øjenåbner: nye tilbud, 1. august 2014
April 2014
10/4 2014 Nyheder og naturvin, 10. april 2014
December 2013
17/12 2013 Glædelig jul, 17. december 2013
November 2013
7/11 2013 Jean Javillier et Fils, 7. november 2013
Oktober 2013
22/10 2013 Uimodståelige tilbud, 22. oktober 2013
August 2013
6/8 2013 Ekspansioner, erobringer, udvidelser, 6. august 2013
Maj 2013
15/5 2013 Kort meddelelse fra Vinimperiet, 15. maj 2013
April 2013
29/4 2013 Forkæl dig selv: tilbud på Bourgogne, 29. april 2013
Marts 2013
8/3 2013 Domaine Beauthorey, 8. marts 2013
Januar 2013
11/1 2013 Ikke mere snak, 11. januar 2013
November 2012
28/11 2012 Julevine og smagscensur, 28. november 2012
23/11 2012 Ny lovgivning om økologisk vin, 23. november 2012
Oktober 2012
30/10 2012 CHAOS, MAIS PAS K.O., 31. oktober 2012
August 2012
20/8 2012 Terassevin, 20. august 2012
Juli 2012
5/7 2012 God sommer, 5. juli 2012
Juni 2012
29/6 2012 Autenticitet, 6. juli 2009
29/6 2012 Retfærdiggørelse og vinanmeldelser, 7. april 2011
29/6 2012 Om Mas de Daumas Gassac, 17. juni 2011
29/6 2012 Vejen til Chinon, en Madeleine-historie, 17. marts 2009
29/6 2012 Programskrift, 9. december 2009
29/6 2012 Hvorfor certificeret økologi, 11. november 2010