Velkommen
Vinshop
Vinabonnement
Vinsmagning
Vingaver
Nyhedsbrev
Kontakt
Hits: 41402
Indkøbskurv
Sitemap
Nyhedsbrev
Tidligere nyhedsbreve
Nyhedsbrev
Arkivet opdateres ikke længere, men du kan tilmelde dig til Vinimperiets nyhedsbrev her:
E-mail
*
Fornavn
Efternavn
By
11/9 2015 - Biodynamisk vin, den 11. september 2015
Om biodynamisk vindyrkning
Verden ændrer sig. Vi kan se og føle disse ændringer i alt. Mennesker bliver mere og mere opmærksomme på disse ændringer. Mennesker bliver opmærksomme på det faktum, at man ikke kan komme videre og udvikle sig ved at bruge destruktive måder. Mennesker bliver mere ansvarlige. I dag passer man på, hvad man spiser eller drikker. Tendensen er, at økologien overtager, og mange producenter skifter til økologisk dyrkning. Metoder, der inddrager omivelser og natur, spiller en vigtig rolle, når det handler om økologisk landbrug. Mange vinproducenter har taget et skridt videre og har konverteret til biodynamisk vindyrkning. Det er et helt andet niveau, nogle kalder det spirituelt, mens andre kalder det mærkeligt. Ikke desto mindre, så længe vi fremmer økologiske og biodynamiske vine i Vinimperiet, føler vi et ansvar for, at vores læsere og kunder får mere at vide om dem.
Er biodynamisk praksis sort magi?
Hvis du prøver at google
biodynamisk dyrkning
, vil der på et eller andet tidspunkt vise sig tre navne: Rudolf Steiner, Maria Thun og Nicolas Joly. Alle tre har bidraget til dette relativt populære emne blandt vinproducenter. Det hele startede med en østrigsk forfatter, pædagog og social aktivist, Rudolf Steiner. Han anses for at være faderen til den biodynamiske dyrkning. Under hans foredrag i 1924 understregede han, hvor vigtigt det er at skabe en sammenhæng mellem himmel og jord. Han fokuserede også på konkrete metoder til at bringe balance mellem disse to elementer i landbruget. Han hævdede, at kunstgødning ødelægger jordens biologiske balance og nedbryder dens frugtbarhed. Siden da er der opstået en helt ny måde at se landbruget på. Den kaldes bio-dynamisk, hvor bio betyder det fysiske biologiske liv (alt fra bakterier til insekter og husdyr) og deres samspil. Mens dynamisk betyder kraft og står for de levende, formende kræfter i naturen. Det er samspillet mellem de kræfter, som afgrøderne har brug for, og som kunstgødning har nedbrudt.
Rudolf Steiners bedst kendte tilhænger siden da har været Maria Thun, som offentliggjorde en årlig biodynamisk kalender. Den mest kendte figur og fortaler for biodynamisk vindyrkning i dag er Nicolas Joly (på billedet). Han er en tidligere investeringsbankmand på J.P. Morgan, der overtog sin familiens vingård Château de la Roche aux Moines i Savennières i 1977. Han besluttede at undersøge mulighederne for at bruge Steiners metoder inden for vindyrkning. Han har nu arbejdet biodynamisk siden 1980 og skrevet flere bøger og lavet flere YouTube videoer om
biodynamisk praksis
. I dag er datteren Virginie dog ved at overtage mange aktiviteter.
Biodynamikkens tre hovedmidler er: komposten, 8 præparater, Maria Thuns kalender. Kompostering af staldgødning og plantemateriale er et af fundamenterne i det biodynamiske jordbrug. Det bidrager til jordens velfærd. Gennem kompostering opbygges nye organiske forbindelser af gødningen, der derved bliver mere aktiv i opbygningen af stabile humusforbindelser i jorden, så den får en bedre krummestruktur. Gødningen komposteres med præparater, og fordelen er, at komposteret gødning opbygger jordens frugtbarhed. I biodynamisk praksis findes 8 præparater, hvoraf 2 anvendes på marken og 6 tilsættes i gødningen og komposten. De to markpræparater er humuspræparat og kiselpræparat. Kompostpræparaterne består af udtræk af elementers hhv. røllikeblomster, kamilleblomster, brændenælde, egebark, mælkebøtteblomster og baldrianblomster. Det sidste element i den biodynamiske dyrkning er Maria Thuns kalender, der angiver månens og de astrologiske indflydelser på jordens og planternes udvikling. Alt i alt er der masser af arbejde for vinproducenter, og det skal man jo huske på, når man smager biodynamisk vin.
Biodynamisk certificering erhverves fra
DEMETER
eller
BIODYVIN
. Disse organisationer har defineret nogle krav og betingelser, som man skal opfylde, hvis man vil bruge mærket på flasken. Der er også nogle vinmagere, der ikke lægger så stor vægt på certificering, fordi de synes biodynamikken handler mere om filosofi end om bestemte regler. De mener, at vine dyrket biodynamisk skal afspejle det "terroir", hvor de stammer fra.
Smager biodynamisk vin så bedre end konventionel? Utvivlsomt er det noget man selv skal opleve. Vi ved dog, at grænseværdierne for tilsætning af svovl i biodynamiske vine er lavere end i de konventionelle modparter, og det afhjælper hovedpinen næste morgen!!
Vinimperiet har masser af biodynamiske vine, faktisk flere end økologiske vine. Du kan finde dem ved at følge linket:
Biodynamiske vine i Vinimperiet
Vi synes, du skulle give dig selv en gave. Prøv et af de ypperste resultater af den biodynamiske metode. En bourgogne fra Didier Montchovet. Del den med en god ven. Du får
10% rabat på den
.
vinøse hilsner
Bjarne og Julian
Maj 2017
31/5 2017 Domaine Guion – en smuk frugt. Nyhedsbrev den 31. maj 2017
16/5 2017 Tour Grise – et godt sted at starte. Nyhedsbrev den 16. maj
April 2017
9/4 2017 Domaine Jaulin-Plaisantin. Nyhedsbrev den 9. april 2017
Marts 2017
26/3 2017 Kernemateriale. Nyhedsbrev den 26. marts 2017
12/3 2017 Lageroprydning. Nyhedsbrev den 12. marts 2017
Februar 2017
23/2 2017 Vinimperiet lige nu. Nyhedsbrev den 23. februar 2017
December 2016
11/12 2016 Vin til jul. Nyhedsbrev den 11. december 2016
November 2016
14/11 2016 Mange nyheder i Vinimperiet. Nyhedsbrev 14. november 2016
Juni 2016
13/6 2016 Introtilbud! Bestil 6, betal for 5. Nyhedsbrev 13. juni 2016
Maj 2016
9/5 2016 Fribillet. Nyhedsbrev den 9. maj 2016
Marts 2016
17/3 2016 Mad og vin 5, 17. marts 2016
10/3 2016 Mad og vin 4, 10. marts 2016
3/3 2016 Mad og vin 3, 3. marts 2016
Februar 2016
25/2 2016 Mad og vin 2, 25. februar 2016
18/2 2016 Mad og vin 1, 18. februar 2016
1/2 2016 Vinsmagning i Vinimperiet
November 2015
6/11 2015 Mød en vinbonde, fredag den 6. november 2015
Oktober 2015
27/10 2015 Vinsmagning med vinproducent, tirsdag den 27. oktober 2015
September 2015
24/9 2015 Vinbattle, den 24.september 2015
23/9 2015 Guion, Javillier, beplantningstæthed, den 23. september 2015
17/9 2015 Herrenhof Lamprecht, den 17. september 2015
11/9 2015 Biodynamisk vin, den 11. september 2015
8/9 2015 Oversættelse af Philippe Gourdon, den 8. september 2015
3/9 2015 Ch. Tour Grise, den 3. september 2015
August 2015
28/8 2015 Patrice Gasnier, den 28.august 2015
21/8 2015 Patrick Corbineau, den 21.august 2015
17/8 2015 Dom. Beauthorey og krav til naturvin, den 17. august 2015
11/8 2015 Laurent Lebled og Domaine Inebriati, den 11.august 2015
6/8 2015 Nye vine fra Domaine La Garrigo, den 5.august 2015
4/8 2015 Ny erhvervspraktikant i Vinimperiet, den 4. august 2015
Maj 2015
11/5 2015 Nye vine i Vinimperiet, den 11. maj 2015
Marts 2015
24/3 2015 Rejsebrev fra Frankrigs have (3), 24. marts 2015
13/3 2015 Rejsebrev fra Frankrigs have (2), 13. marts 2015
7/3 2015 Rejsebrev fra Frankrigs have (1), 6. marts 2015
Januar 2015
23/1 2015 Tilværelsens uomgængelige genstridighed, den 23. januar 2015
December 2014
8/12 2014 Juletilbud, den 8. december 2014
November 2014
13/11 2014 Vin er kunst, 13. november 2014
Oktober 2014
10/10 2014 Nye vine, 10. oktober 2014
August 2014
1/8 2014 Øjenåbner: nye tilbud, 1. august 2014
April 2014
10/4 2014 Nyheder og naturvin, 10. april 2014
December 2013
17/12 2013 Glædelig jul, 17. december 2013
November 2013
7/11 2013 Jean Javillier et Fils, 7. november 2013
Oktober 2013
22/10 2013 Uimodståelige tilbud, 22. oktober 2013
August 2013
6/8 2013 Ekspansioner, erobringer, udvidelser, 6. august 2013
Maj 2013
15/5 2013 Kort meddelelse fra Vinimperiet, 15. maj 2013
April 2013
29/4 2013 Forkæl dig selv: tilbud på Bourgogne, 29. april 2013
Marts 2013
8/3 2013 Domaine Beauthorey, 8. marts 2013
Januar 2013
11/1 2013 Ikke mere snak, 11. januar 2013
November 2012
28/11 2012 Julevine og smagscensur, 28. november 2012
23/11 2012 Ny lovgivning om økologisk vin, 23. november 2012
Oktober 2012
30/10 2012 CHAOS, MAIS PAS K.O., 31. oktober 2012
August 2012
20/8 2012 Terassevin, 20. august 2012
Juli 2012
5/7 2012 God sommer, 5. juli 2012
Juni 2012
29/6 2012 Autenticitet, 6. juli 2009
29/6 2012 Retfærdiggørelse og vinanmeldelser, 7. april 2011
29/6 2012 Om Mas de Daumas Gassac, 17. juni 2011
29/6 2012 Vejen til Chinon, en Madeleine-historie, 17. marts 2009
29/6 2012 Programskrift, 9. december 2009
29/6 2012 Hvorfor certificeret økologi, 11. november 2010