Sitemap    
 

Nyhedsbrev

3/9 2015 - Ch. Tour Grise, den 3. september 2015

Vi går stadig på opdagelse i Loire-dalen

 
Vi er stadig på tur i Loire-dalen, endda på trods af dårligt vejr, fordi vi mangler stadig at smage flere vine fra dette område. Kun 42 km fra Chinon findes der den lille by Puy Notre Dame, hvor Philippe og Françoise Gourdon laver deres vindunderlige vine. Denne lille by er omgivet af vinmarker på 800 hektar med appellation Saumur.

 
Livsændrende åbenbaring
La Tour Grise er et herresæde fra det 15. til det 17. århundrede, der ligger lige i hjertet af den historiske landsby Puy Notre Dame. Philippe ejer sammen med sin kone Françoise Gourdon Château Tour Grise (på billedet), lige siden 1990. Philippe kan faktisk betragtes som en berømthed blandt vinproducenter i Loire-dalen, fordi han er en af pionererne inden for biodynamisk og økologisk vindyrkning.

Siden 1998 har han arbejdet økologisk og biodynamisk med brug af mineralske, animalske og vegetabilske præparater og udtræk af nælder, padderokke og pil for at supplere de traditionelle behandlinger. Det betaler sig på alle mulige måder. På grund af det er Philippe og Françoise tilfredse og har god samvittighed. Deres 8 ha vinmarker er tilplantet med 6 hektar Cabernet Franc, 1 ha Chenin Blanc og 1 ha Pineau d'Aunis.

Philippe har en original personlighed, og han har fundet en måde til at folde den ud i en flaske. Det giver hans vine en unik karakter. De bringer stor glæde med deres mangfoldighed og er en slags dokumentation af samspillet mellem menneske og natur, mellem vinbonden og mikroklimaet.

Alt starter med manuel høst med flere passager for at udvælge de flotteste klaser. Philippe lagrer sin vin i de gamle kalkhulekældre, og når den ligger dér ved en stabil temperatur på omkring 12 grader, så udvikler den sig meget langsomt, eller som han siger med et fransk udtryk il ne bouge pas.

I øjeblikket står Philippe over for et problem, nemlig mærket AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Selvom vinene vinifeceres naurligt, nægtes flere af Phillippes vine oprindelsesgarantien AOC. Derfor er nogle af hans vine kategoriseret som Vin de table (bordvine) takket være den franske lovgivning. Anyway... det vigtiste for Philippe er at bevare sin frihed til at skabe vine, som afspejler områdets terrior.

Det første indtryk efter smagning af vine fra Château Tour Grise er kraftigt nok til at give en umættelig tørst efter livet i al dets mangfoldighed og skønhed. Hver flaske indeholder så mange forskellige aromaer og smage, at det kunne omdanne den sædvanlige ugentlig vinsmagning til en livsændrende åbenbaring for en ung erhvervspraktikant.

 
Vine fra Château Tour Grise

Vinen er lavet af druesorten Chenin Blanc. For mere end 500 år siden var produtionen af denne druesort koncentreret i Anjou-Touraine-området. Men i dette århundrede er den gået tilbage i området, mens den har fået stor betydning i nyere regioner. En almindelig Chenin Banc fra Loire kan være sødlig, og den kan være udpræget syrlig, men den er aldrig tynd eller ordinær. Normalt er den klassiske bemærkning for mange "honning og blomster", og det også er tilfældet med hvidvine fra Tour Grise.

Den har en mørk gylden, næsten brun farve. I næsen er der honning, bagekrydderi, kanel, lidt tobak og til sidst lidt whisky/cognac duft. Alt peger på en udfordrende og kompleks aroma.

Smagen er meget provokerende og udfordrende. Den er frisk med medium syre. Vinen stryger mod håret og udfordrer en til at flytte grænserne.

Efter 2009 smager vi 2006 Les Amandiers fra Philippe Gourdon. Denne årgang er en lille smule mere floral i næsen end 2009. Smagen er kendetegnet ved et vegetabilsk præg. Den er også lidt lettere end 2009'eren og passer perfekt som aperitif eller til en fiskefilet.

Denne hvid vin udtrykker en facet af Chenin Blanc på turonsk jordbund på én gang tør og rund, fed og kompleks. Vinen har en lidt grønlig farve i sammenligning med de første to årgange. Men vendt lige. Når du kommer tættere på kanten af glasset med din næse, er der en overaskelse for dig. En næse fuld af forskellige aromaer såsom smør, honning, mandel, sirup, flødekaramel. Det er ligesom aromaen har flere niveauer man kan nå, afhænger selvfølgelig af hvor dybt man vil dykke ind.

Meget afrundet vin med perfekt balance mellem sødme og syre. Imødekommende, smidig, fin og delikat. Den passer fint til fyldige retter, fisk i sauce, skaldyr, hvidt kød, gedeost eller alene som aperitif.

Vinen har en klar, korngul farve. Stor mængde duft med et fremherskende rustikt præg. Aromaen er kompleks, rig og meget generøs. Det fortsætter i munden. Fin og let bitterhed og sødme. God balance mellem de to. Dejlig finish med lidt karamel i munden.

Denne rødvin er lavet af Cabernet Franc-druen og kommer fra 25-50 årige vinstokke. Vinen har en dyb lilla farve. Aromaen har et vegetabilsk præg kombineret med lidt viol, brombær og nelliker. Vinen er tilstedværende med medium syre og god mængde tannin. Eftersmagen minder om slik/lakrids.

Vinen er behagelig i munden med tilstedeværende garvesyre. Aromaen minder om bivoks, fugtig skovbund, ceder, nellike, lavendel og hyldeblomst. Disse findes også i eftersmagen.

2005 Zero Pointe, L'Affranchi

Denne rødvin er ligesom en spændende person, som du får lyst til at lære mere om. Den er generøs i både duft og smag. Indbyder til meditation. Mærkbar garvesyre og en kompleks aroma med fremherskende kanel, ceder og honning.

Samlet indtryk: modenhed og kvalitet. Enjoy!
 
vinøse hilsner
Bjarne og Julian

 
HUSK: Tilbuddet på smagekasser gælder stadig!

Maj 2017


April 2017


Marts 2017


Februar 2017


December 2016


November 2016


Juni 2016


Maj 2016


Marts 2016


Februar 2016


November 2015


Oktober 2015


September 2015


August 2015


Maj 2015


Marts 2015


Januar 2015


December 2014


November 2014


Oktober 2014


August 2014


April 2014


December 2013


November 2013


Oktober 2013


August 2013


Maj 2013


April 2013


Marts 2013


Januar 2013


November 2012


Oktober 2012


August 2012


Juli 2012


Juni 2012

Vinimperiet | CVR: 21032247 | Underværket, Stemannsgade 9C, 8900 Randers C - Danmark | Tlf.: +45 28 69 68 28 | vin@vinimperiet.dk