Velkommen
Vinshop
Vinabonnement
Vinsmagning
Vingaver
Nyhedsbrev
Kontakt
Hits: 41402
Indkøbskurv
Sitemap
Nyhedsbrev
Tidligere nyhedsbreve
Nyhedsbrev
Arkivet opdateres ikke længere, men du kan tilmelde dig til Vinimperiets nyhedsbrev her:
E-mail
*
Fornavn
Efternavn
By
13/3 2015 - Rejsebrev fra Frankrigs have (2), 13. marts 2015
Vinimperiet finder nye producenter i Loire-dalen
Yves, Patrick, Laurent og Sylvain
Næste dag startede hos domaine Jaulin-Plaisantin. De er under konvertering til økologi. Og ja, husk nu, hvor vigtigt det er at støtte firmaer, der konverterer, så de bestyrkes i troen på deres nye ideer. Selve domænet er ret nyt, men har en længere historie. Sébastian Jaulin overtog de ca.15 ha fra sine forældre, men det gik ikke så godt. Yves Plaisantin havde uddannet sig inden for vin og rejst rundt og besøgte forskellige producenter. Nu fandt de sammen for at genrejse domænet. Og den yngre Yves talte varmt for økologien, så det blev det.
Stilen er meget traditionel, lidt som Fabrice Gasnier fra den foregående dag. Lidt mindre stilig/elegant, men mere kødfuld og gourmand. Og prisen er meget interessant!
Overalt langs Loire-floden findes der lange kalkhuler, der bl.a. bruges af vinproducenterne. Det sikrer en stabil og lav temperatur under lagringen. Oprindeligt havde domaine Jaulin-Plaisantin ingen kælderhuler, men Sébastian gravede på et tidspunkt ud, og nu har de nogle meget flotte kældre. På billedet ses Yves i en af dem.
I lørdags ville jeg lige tjekke, at Yves havde fået min mail med bestilling, så jeg ringede. Vi talte hyggeligt sammen, men på et tidspunkt måtte han dog spørge, om vi kke kunne tale sammen senere. Han skulle nemlig giftes om tre timer!!! Og det er nok derfor han ser så glad ud på billedet. Jeg håber dog ikke bryllupsrejsen bliver for lang, for han har lovet at få tappet min vin hurtigst muligt.
Næste stop var hos Patrick Corbineau. Der ligesom Sébastian fra Jaulin-Plaisantin måtte overtage familiens vinstokke. Han har kun omkring 4 ha, men når nu det hele er arvet, så har han ingen terminer, og virker iøvrigt som en mand, der ikke har brug for den store luksus. Han forsøger at lave vin så simpelt som muligt, ren naturvin, dvs. de høstede druer overføres til træfade, gærer, modner og kommes på flaske uden nogen form for tilsætning. Han virker ikke specielt velorganiseret, og nogle af cuvéerne er resultatet af hændelser, der tilfældigt er opstået. Men når man så smager vinen, er det noget af det mest tjekkede, komplekse og velafbalancerede. Højdepunktet var en Chenin Blanc fra 2000. Masser af mineralitet og syre og derpå velafgrænsede aromaer i lag. Jeg ville aldrig have gættet på, at den var 15 år gammel.
Fra Patricks baghave i Candes-Saint-Martin er der udsigt til stedet, hvor bifloden Vienne løber ind i Loire-floden. Lidt længere oppe af Vienne (til højre) ligger Chinon. Lidt længere nede af Loire ligger Saumur (til venstre).
Smagningen foregik sammen med Patricks (til højre) gode ven Laurent Lebled (til venstre), som for nylig har etableret sig som vinavler med 3,4 ha. Laurent laver også naturvin, men han bruger en teknik, der kaldes macération carbonique, dvs. at der i druerne først foregår en intern omdannelse af sukker til alkohold i en CO2-atmosfære uden ilt. Først derefter gæres mosten færdig på traditionel vis. Som noget exceptionelt laver han også sin hvide Sauvignon Blanc på denne måde.
For Laurent er det også vigtigt, at der ikke kommer så stor alkoholdprocent i vinen. Han foretrukker en intens frugt fremfor en tung alkoholrig vin. For at opnå den perfekte balance modner han vin uden presning og vin med presning hver for sig og kan senere blande efter smag.
Laurent holder til i Savigny en Véron, og hvis nogen husker et af de første
nyhedsbreve
, hvor jeg skrev om min først tur til Loire-området sammen med min kone i 2000, så er det faktisk i den by, hvor vi besøgte domaine du Raifault og den gamle aristokratiske dame. Så her var jeg tilbage ved udgangspunktet.
Efter at vi havde smagt os igennem adskillige cuvéer både fra fad og flaske mente Patrick og Laurent at det var spisetid. Desværre havde klokken nærmet sig tiden for min næste aftale hos Sylvain Dittière. Det skulle dog ikke forhindre et vigtigt måltid, så Laurent ringede til Sylvain, som han kendte rigtig godt, for at meddele, at de ikke kunne lade mig gå, før jeg havde smagt Patricks skaldyrs-paëlla og hans forældres rillettes. Yums, jeg fortrød ikke.
Langt om længe nåede jeg frem til Sylvain. Han havde solgt alt sin vin, men i de lange kalkhulekældre havde han masser af fade, som vi skulle smage på. Sylvain bruger en lille smule svovl ved tapningen, men han kunne i og for sig godt kalde sig naturvinsproducent. Han går dog mere op i egefade. For ham er det vigtigt at finde de rigtige fade og sørge for den optimale modning med dem. Jeg ved ikke, om jeg bestiller vin hos ham. Vinene er perfekte, men det vil lægge bånd på for mange af Vinimperiets ressourcer at skulle lagre dem, til de kan drikkes ifølge min smag. Undtagen lige med hensyn til en mousserende, som Sylvain laver sammen med en bekendt. Han lader vinen trække med rosenblade, og det kommer der et interessant resultat ud af. Roserne kommer fra broderens rosenpark. Desværre var det den forkerte årstid, ellers ville jeg gerne have besøgt den. Og desværre glemte jeg som sædvanlig at få taget et billede af producenten.
Vinene fra Yves, Patrick og Laurent kommer hjem først i april.
Sidste del af rejsefortællingen kommer snart.
Maj 2017
31/5 2017 Domaine Guion – en smuk frugt. Nyhedsbrev den 31. maj 2017
16/5 2017 Tour Grise – et godt sted at starte. Nyhedsbrev den 16. maj
April 2017
9/4 2017 Domaine Jaulin-Plaisantin. Nyhedsbrev den 9. april 2017
Marts 2017
26/3 2017 Kernemateriale. Nyhedsbrev den 26. marts 2017
12/3 2017 Lageroprydning. Nyhedsbrev den 12. marts 2017
Februar 2017
23/2 2017 Vinimperiet lige nu. Nyhedsbrev den 23. februar 2017
December 2016
11/12 2016 Vin til jul. Nyhedsbrev den 11. december 2016
November 2016
14/11 2016 Mange nyheder i Vinimperiet. Nyhedsbrev 14. november 2016
Juni 2016
13/6 2016 Introtilbud! Bestil 6, betal for 5. Nyhedsbrev 13. juni 2016
Maj 2016
9/5 2016 Fribillet. Nyhedsbrev den 9. maj 2016
Marts 2016
17/3 2016 Mad og vin 5, 17. marts 2016
10/3 2016 Mad og vin 4, 10. marts 2016
3/3 2016 Mad og vin 3, 3. marts 2016
Februar 2016
25/2 2016 Mad og vin 2, 25. februar 2016
18/2 2016 Mad og vin 1, 18. februar 2016
1/2 2016 Vinsmagning i Vinimperiet
November 2015
6/11 2015 Mød en vinbonde, fredag den 6. november 2015
Oktober 2015
27/10 2015 Vinsmagning med vinproducent, tirsdag den 27. oktober 2015
September 2015
24/9 2015 Vinbattle, den 24.september 2015
23/9 2015 Guion, Javillier, beplantningstæthed, den 23. september 2015
17/9 2015 Herrenhof Lamprecht, den 17. september 2015
11/9 2015 Biodynamisk vin, den 11. september 2015
8/9 2015 Oversættelse af Philippe Gourdon, den 8. september 2015
3/9 2015 Ch. Tour Grise, den 3. september 2015
August 2015
28/8 2015 Patrice Gasnier, den 28.august 2015
21/8 2015 Patrick Corbineau, den 21.august 2015
17/8 2015 Dom. Beauthorey og krav til naturvin, den 17. august 2015
11/8 2015 Laurent Lebled og Domaine Inebriati, den 11.august 2015
6/8 2015 Nye vine fra Domaine La Garrigo, den 5.august 2015
4/8 2015 Ny erhvervspraktikant i Vinimperiet, den 4. august 2015
Maj 2015
11/5 2015 Nye vine i Vinimperiet, den 11. maj 2015
Marts 2015
24/3 2015 Rejsebrev fra Frankrigs have (3), 24. marts 2015
13/3 2015 Rejsebrev fra Frankrigs have (2), 13. marts 2015
7/3 2015 Rejsebrev fra Frankrigs have (1), 6. marts 2015
Januar 2015
23/1 2015 Tilværelsens uomgængelige genstridighed, den 23. januar 2015
December 2014
8/12 2014 Juletilbud, den 8. december 2014
November 2014
13/11 2014 Vin er kunst, 13. november 2014
Oktober 2014
10/10 2014 Nye vine, 10. oktober 2014
August 2014
1/8 2014 Øjenåbner: nye tilbud, 1. august 2014
April 2014
10/4 2014 Nyheder og naturvin, 10. april 2014
December 2013
17/12 2013 Glædelig jul, 17. december 2013
November 2013
7/11 2013 Jean Javillier et Fils, 7. november 2013
Oktober 2013
22/10 2013 Uimodståelige tilbud, 22. oktober 2013
August 2013
6/8 2013 Ekspansioner, erobringer, udvidelser, 6. august 2013
Maj 2013
15/5 2013 Kort meddelelse fra Vinimperiet, 15. maj 2013
April 2013
29/4 2013 Forkæl dig selv: tilbud på Bourgogne, 29. april 2013
Marts 2013
8/3 2013 Domaine Beauthorey, 8. marts 2013
Januar 2013
11/1 2013 Ikke mere snak, 11. januar 2013
November 2012
28/11 2012 Julevine og smagscensur, 28. november 2012
23/11 2012 Ny lovgivning om økologisk vin, 23. november 2012
Oktober 2012
30/10 2012 CHAOS, MAIS PAS K.O., 31. oktober 2012
August 2012
20/8 2012 Terassevin, 20. august 2012
Juli 2012
5/7 2012 God sommer, 5. juli 2012
Juni 2012
29/6 2012 Autenticitet, 6. juli 2009
29/6 2012 Retfærdiggørelse og vinanmeldelser, 7. april 2011
29/6 2012 Om Mas de Daumas Gassac, 17. juni 2011
29/6 2012 Vejen til Chinon, en Madeleine-historie, 17. marts 2009
29/6 2012 Programskrift, 9. december 2009
29/6 2012 Hvorfor certificeret økologi, 11. november 2010