Sitemap    
 

Tidligere nyhedsbreve

8/9 2015 - Oversættelse af Philippe Gourdon, den 8. september 2015

En vision om økologi af Philippe Gourdon

 
Oversættelse
For et stykke tid siden lovede jeg, at jeg ville oversætte et klip med Philippe Gourdon fra Chateau Tour Grise. Her har du oversættelsen. (Tak til Jeannot Huyot for hjælp med dechiffrering)

Du finder klippet her:
En vision om økologi

Hvis du åbner klippet i ét vindue og  har oversættelsen i et andet, skulle det være nogenlunde overskueligt at følge. På billedet kan du se, hvordan vinduerne kan arrangeres. Du kan starte og stoppe klippet ved at klikke på det eller med mellemrumstasten, og du kan bruge musens scroll-knap til at flytte ned i teksten.

 
Økologisk vindyrkning
Naboens vinmark, årsranke

-...den har været der siden marts måned, prøv at knække den,
-ja, den er hård som jern, ikke

-Det er ikke normalt, hvis den havde været i en skov, efter nogle måneder, bliver det til pulver, der bliver ikke noget tilbage.
-Her, her har vi en jordbund, der er fuldstændig uden liv, og resultatet er, træet, det organiske materiale, det indgår ikke i den normale cyklus, det kan ikke lade sig gøre, og jeg siger, det er almindelige sund fornuft, man behøver ikke en grundig analyse, vi står over for en fuldstændig forstyrret funktion i jordbunden

-Grøn, grøn som kål, hvorimod dér, det er en vinmark, som aldrig får gødning, ikke engang kompost, og den mark har tænk sig at opleve et normalt efterår

Forskel i farve, parcel dyrket økologisk vs. parcel dyrket med kemi

-Det er forbløffende

Livet i jordbunden, Philippe Gourdon

-Livet i jordbunden er opdelt som et hierarki i forhold til dybden, fordi livsbetingelserne her, 10 centimeter længere nede eller 20 centimeter længere nede, ikke er de samme.
-Her er der lys og luft, 5 centimeter længere nede er der mindre, og der bliver mindre, jo dybere man går ned. Det er altså ikke de samme organismer, der lever i de første centimeter som i de næste fem, de næste ti, og hver gang der udføres store jordbevægelser, forstyrres livet i jordbunden, og det..., det er virkeligt dårligt, det nederste skal blive for neden, og det øverste skal blive foroven.

-De organiske stoffer, som vi finder her, de må heller ikke begraves, for ude i naturen falder bladene og alt det andet ned på jorden, hvor planter og græs f.eks., som er årlige, de falder ned på jorden, og de skal forgære med luft, en aerobisk fermentation, og derfor, hvis det organiske stof skubbes ned under jorden, så rådner det, og så blokerer det jorden, det er virkelig skidt.
-Man kan altså sige, det er en praksis..., hypning, let pløjning,... som virker spektakulært, fordi man har en grim vinmark, og så bliver den helt ren,... ud fra et landbrugsmæssigt perspektiv, undskyld mig, men så har det ingen værdi, overhovedet ingen værdi

Den naturlige grønbevoksning, årlig klipning

-Det er en del, som er lidt mere vild, det vil sige, den er ikke bearbejdet, eller har fået en let hakning, ikke meget, der hakkes en gang om året, i starten af september.
-Efter jeg er begyndt på at gøre det sådan, er jeg nået op på 200 planter, som lever sammen, og tænk på, at mellem de 200 planter, er der hele tiden nogen, der blomstrer, som sætter frø, der sker hele tiden noget, og det er selvfølgelig interessant for alt det levende, altså lige fra insekterne til kaninerne og så videre.

-Det er altså et fantastisk sted, og det giver mulighed for at skabe balance på marken, mellem vinstokkene. I vinmarken findes der f.eks. to små insekter, der kan lave meget skade, det er eudemis botrana og druevikleren (clysia ambiguella), der lægger æg i druerne, det er sådan, de lever.
-Hvis de har området helt for sig selv, som her ved siden af, så er der frit spil, men hvis de er tvunget til at leve sammen med en lang række andre insekter, så skal de være på vagt, jeg siger ikke, at de ikke findes, men bare ikke i en grad, så de kan gøre skade

Naturlige insekticider

-Så hvad angår insekticider, selv økologiske, aldrig, aldrig, det hele passer sig selv, og det forudsætter, at man opretholder denne diversitet

-Selvom jeg grundlæggende er uenig, så er en dårlig økologisk praksis tusinde gange bedre end en kemisk praksis

Maj 2017


April 2017


Marts 2017


Februar 2017


December 2016


November 2016


Juni 2016


Maj 2016


Marts 2016


Februar 2016


November 2015


Oktober 2015


September 2015


August 2015


Maj 2015


Marts 2015


Januar 2015


December 2014


November 2014


Oktober 2014


August 2014


April 2014


December 2013


November 2013


Oktober 2013


August 2013


Maj 2013


April 2013


Marts 2013


Januar 2013


November 2012


Oktober 2012


August 2012


Juli 2012


Juni 2012

Vinimperiet | CVR: 21032247 | Underværket, Stemannsgade 9C, 8900 Randers C - Danmark | Tlf.: +45 28 69 68 28 | vin@vinimperiet.dk