Sitemap    
 

Tidligere nyhedsbreve

21/8 2015 - Patrick Corbineau, den 21.august 2015

Vine fra Patrick Corbineau og livets paradoks

 
Patrick Corbineau og hans vine
I vores sidste nyhedsbrev skrev vi om naturvine fra domænerne Inebriati, Beauthorey, A La Votre og Garrigo. Nu vil vi gerne afslutte præsentationen af naturvine med vine fra vinmageren Patrick Corbineau (på billedet). I Vinimperiet beskriver vi Patrick med det engelske udtryk "a true free spirit", kort og godt.

Patricks domæne findes i den lille landsby Candes-Saint-Martin i Loire. Det er den smukkeste by, og Patrick er meget knyttet til den. Men måske ikke så meget som han er knyttet til hans 6 hektar vinmarker, én i Chinon og fem i Touraine AOC (Appellation d'origine contrôlée).

Vine fremstillet i Touraine apellation kan være rød, hvid eller rosé, og hver farve kommer også i mousserende varianter. De røde vine er lavet fra Gamay, Cabernet Franc og Malbec (aka Côt), med mindre andele af Cabernet Sauvignon og Pinot Noir. Deres hvide modparter er Chenin Blanc og Sauvignon Blanc med lejlighedsvis tilsætning af Sauvignon Gris.

Patrick bearbejder sine vinmarker med sin hest. Han er aldrig bange for at få beskidte hænder. Selvom mange siger, at det ikke er produktivt, synes han tværtimod, at hans måde ikke handler om produktivitet, men om kvalitet. Hans metoder og teknikker er meget gammeldags, og det er faktisk hans største fordel i en verden med masser af omvæltninger. Måske producerer han ikke så meget som andre, der arbejder med det nyeste udstyr. Måske er processen for langsom. Men resultatet er alt, der betyder noget for monsieur Corbineau.

Dette særlig forhold blev videregivet til ham af hans far. Desuden har han udviklet et talent for vinfremstillingen, og hemmeligheden er helt sikkert hans energi og enestående kærlighed til sit erhverv. Han samler druerne manuelt i vævede kurve. Macerationen af druer er langsom, og presningen er nænsom. Vinen er selvfølgelig ufiltreret. Resultatet, spørger du? Det endelige resultat findes i flasker med året påskrevet med gyldne tal af Patrick selv.

Han er sandsynligvis uvidende om, at vi sidder og nyder hans vin langt nordpå lige nu. Han er ikke den rejsende type, han har for travlt i sin kælder i Candes-Saint-Martin. Og uanset hvad andre siger om hans ukonventionelle metoder, så er hans vine smagfulde, dybe og helt naturlige.

Rødvinen 2011 Appellation Touraine Controlee er meget imødkommende i alle mulige aspekter. Selvom den er ufiltreret, har den en flot farve. Dette er ledsaget af en dyb og kompleks aroma med et stort spektrum af forskellige dufte såsom tobak, skovbund og frugttræ. Smagen er meget velafbalanceret. Garvesyre og taniner er til stede, men ikke agressive. Druerne spiller en vigtig rolle for at give denne flaske vin en særlig karakter. Sorten er Cabernet Franc, som ikke har så udtalt taninindhold, syre og ekstrakt.

Hvidvinen 2009 Appellation Touraine Controlee er lavet af Chenin Blanc-druer. Hemmeligheden bag denne hvidvin er ouillage. Det er et fransk udtryk for efterfyldning, den process hvor man fylder et træfad op for at erstatte vin, der er fordampet. Men i dette tilfælde valgte vinmageren ikke at fylde fadet op, det var ganske forsætligt. På denne måde tilladte Patrick en vis oxidation, da vinen efter gæringen var kommet på fad, for at udvikle bestemte smagsstoffer. Resultatet er en kompliceret aroma med karamel, chokolade og nødder. Vinen er meget behagelig i munden med en smule sødme og en dejlig finish.

Hvidvinen 2006 Appellation Touraine Controlee er sødmefuld og let. Fast aroma med stikkelsbær, forskellige blomster og honning. Den er også sprød med en behagelig syrlig eftersmag.

Og historien slutter lykkeligt. Den sidste vin fra Patrick Corbineau-kollektionen ryster vores prøvesmagningsevne - 2000 Appellation Touraine Controlee. En fin hvidvin med forskellige blomster og citrus i næsen. I sammenligning med 2006'eren er smagen af denne vin mere afbalanceret med en modereret syre.

 
Livets paradoks eller tilfældighedernes spil
Ja, vi må konstatere at terningkast ikke har meget indflydelse på tilfældet, for det udfoldede sig i al sin magt, da vi valgte det, vi skulle smage forleden, nemlig en af Patrick Corbineaus hvidvine: Les Conquetes 2006. Det skulle vise sig at være en meget speciel flaske.

De hvidvine, der hidtil er smagt fra denne producent, har alle haft en spændstig og frisk syre kombineret med en kølig mineralsk aroma, og det gør sig også gældende for den sidst smagte 2006'er. Men den 2006'er, vi havde åbnet på denne dag havde en meget mere sødmefuld balance og en næse med eksotiske frugter, og den havde væsentlig mere fylde end 2006'eren normalt har. Underligt.

 
Vi har før oplevet flaskevariation, men sjældent i en sådan grad. Så kom vi til at se på proppen (på billedet). Frantz Saumon, Montlouis, 2008 stod der på den. Jamen for søren, Patrick, har du brugt propper fra en anden producent, og hvordan kan du komme så forskellig vin på flaske og bruge samme navn til det?

Egentlig var vi kommet overens med at acceptere disse uregelmæssigheder, for der har altid været noget godt i flaskerne fra Patrick Corbineau. Men vi kunne alligevel ikke lade være med at ringe til Patrick for at undersøge sagen, for samtidig havde vi fundet ud af, at Patrick og Frantz Saumon godt kendte hinanden og kom på de samme vinsaloner. Så måske var det i virkeligheden en flaske fra Montlouis-producenten, som Patrick var kommet til at sætte en af sine etiketter på.

 
Og rigtignok, Patrick kunne konfirmere, at han havde haft en flaske fra Frantz stående et sted, og meget flov måtte han indrømme, at han nok i farten var kommet til at tage den med i batchet med sine egne vine og fået sat en forkert etiket på.

Vi havde dog allerede forberedt os på at tackle denne lidt akavede og pinlige situation. I Vinimperiet forholder det sig nemlig sådan, at den producent, vi har haft fra Montlouis, er stoppet. Vi har derfor overvejet at finde en ny. Og ved tilfældighedernes spil havde Patrick lige sørget for at finde en ny Montlouis-producent til Vinimperiet. For 2008'eren fra Frantz Saumon var da noget af det mest lækre Chenin Blanc, vi har smagt i lang tid. Og da vi forelagde disse fakta for Patrick, blev han da også meget glad og forsikrede, at han gerne ville formidle en kontakt, for han er nemlig en meget flink og sød mand.

Igen har vi måttet konstatere: Terningerne er aldrig kastet definitivt, vi favner tilfældet, søger det, og nyder overraskelserne på vejen.

Samtidig har vi set, hvordan der er vendt op og ned på tingene i den moderne verden. Patrick Corbineau laver sin vin så enkelt som overhovedet muligt: høste druer, gære most, komme på flaske. Men det, som burde være almindeligt og hverdagsagtigt, er blevet en sag, en skole, en bølge, noget ualmindeligt: NATURVIN hedder det nu. Og den komplicerede og højteknologiske vinproduktion er blevet det gængse og almindelige.

Well, anyway, Patricks vin smager pissegodt!!! Vi drikker den bare selv :-)))
 
vinøse hilsner
Bjarne og Julian

Maj 2017


April 2017


Marts 2017


Februar 2017


December 2016


November 2016


Juni 2016


Maj 2016


Marts 2016


Februar 2016


November 2015


Oktober 2015


September 2015


August 2015


Maj 2015


Marts 2015


Januar 2015


December 2014


November 2014


Oktober 2014


August 2014


April 2014


December 2013


November 2013


Oktober 2013


August 2013


Maj 2013


April 2013


Marts 2013


Januar 2013


November 2012


Oktober 2012


August 2012


Juli 2012


Juni 2012

Vinimperiet | CVR: 21032247 | Underværket, Stemannsgade 9C, 8900 Randers C - Danmark | Tlf.: +45 28 69 68 28 | vin@vinimperiet.dk