Sitemap    
 

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Navn
Virksomhed
E-mail
:
CAPTCHA Image
Klik her hvis du ønsker at afmelde nyhedsbrevet
9/4 2017 - Domaine Jaulin-Plaisantin. Nyhedsbrev den 9. april 2017

1. Cabernet Franc ...samt den sædvanlige lille digression til de nysgerrige.

 
A. Domaine Jaulin-Plaisantin
Dette er endnu en historie om vinens mysterium.

Sébastien Jaulin havde vinmarkerne, Yves Plaisantin havde gå på-modet og lysten til at lave og sælge vin. De mødtes i 2008 og blev enige om at slå sig sammen. Deres første vin kom i 2011, og Vinimperiets kunder kunne smage L'Enfer fra 2012.

Yves siger, at han følger en traditionel produktionsmetode. Stilkene fjernes, og så tager det ca. en uge for gæringen at gå i gang. Det er altså spontangæring. Derefter tager gæringen en 10-14 dage, maks. temperatur er ca. 25 grader. Mosten har altså ca. 3 ugers kontakt med kvaset. Der modnes fra 6 til 24 måneder på beton og gamle træfade. De forsøger at manipulere vinen så lidt som muligt, minimum svovl, minimum pumpning. Målet er at få en vin, der er klar til at drikke mere eller mindre med det samme.

(Billedet i toppen er fra Google Maps)

 
Vinkælderen hos Jaulin-Plaisantin ligner en helt almindelig kalkstenshule. Men så skal man lige vide, at Sébastien Jaulin udgravede den første del, som ses her, med håndkraft. Først med hakke, siden skiftede han dog til trykluftbor. Det tog 15 år!!! (Det er dog Yves på billedet)

 
Alligevel... og det er for mig det store mysterium... så har deres vine deres helt egen karakter. De smager ikke som nogen af de andre vine på cabernet franc-druen, jeg nogensinde har smagt. De har stadig masser af cabfranc-typicitet, masser af violer og spåner fra blyantspidsning, lidt mindre hindbær, og så har de læder- og tobak-aromaer. Det specielle er så, at læder-fornemmelsen som en mørk og intens tone bliver hængende og klæber sig til det bageste af tungen i rigtig lang tid. Ja, man skal prøve det for at forstå, hvad jeg siger!!!

Jeg har virkelig lagt pres på Yves for at få ham til at fortælle, hvad der er hans specielle trick. Og han er ikke nogen tavs type, slet ikke. Men nej... ingenting. Han forsøger at sige noget, han vil gerne svare på mit spørgsmål, men han har bare ikke rigtig noget at sige.

Oven i købet kommer vinene ikke fra helt samme jordbund. Dolmen kommer fra almindelig ler/sand, hvor de tre andre har forskellige grader af småsten og flint iblandet.

Her kan du se en sten fra markerne:

 
Så vi må stille os tilfreds med at drikke vinen, forsøget på forklaring er kommet til kort. Og på en måde er det jo også meget godt. Jeg ved godt, at nogle vindrikkere gerne vil sikre sig med livrem og seler for at få den samme oplevelse igen og igen. Men her har vi ingen formel. Vi har bare et tilfældigt møde mellem den tavse og rå arbejdskraft i marken i form af Sébastien, og den ungdommelige eventyrlyst i form af Yves. Og så må vi se, hvad der sker.

Og der bliver heller ikke nogen præsentation af vinene. Du må selv mønstre eventyrlysten fra din ungdom og gå på opdagelse i sortimentet. Du kan finde det her:

Domaine Jaulin-Plaisantin

 
B. Den lille afstikker
Der er jo nok en del af de lidt ældre læsere af Vinimperiets nyhedsbrev, der en gang imellem får fornemmelsen af gammel vin på nye flasker. Jamen for fanden da... dem har Vinimperiet også en lille guldklump til.

En fortærsket druesort fra Chiles industrielle vinproduktion, Carmenére, og en meget aromatisk druesort fra et lille, men indrømmet også meget fortærsket vinområde i Frankrig, nemlig Gewürtstraminer fra Alsace, mødes ved kysten ud for Chiles hovedstad Santiago. De blandes og produceres som en sherry fra det sydlige Spanien.

Og resultatet... det skal nydes i lang tid med næsen dyppet godt og grundigt ned i dit vinglas. Forestil dig Gérard Dépardieu, der indsnuser paradisisk nektar... Bare se at få gang i snotten... som vi ville sige oppe i dobbelt A! Og både nye og gamle læsere kan være med, slå hjernen fra, og nyd det:

2010] Quilpué, Petit Marnier, Vinos Vernaculares ROSÉ

På kortet her kan du se, hvor Quilpue ligger:

 
Og her sidder jeg med Anne Paillet fra Autour de l'Anne og smager Petit Marnier. Vi er i de mest prosaiske omgivelser, man kan tænke sig, hos et transportfirma uden for Saumur. Og himlen lægger sig ned over os, alle fortidens sorger er glemt, du hviler i dig selv, du vil ikke noget, du føler ikke noget, du er i en tilstand af lykke.

Maj 2017


April 2017


Marts 2017


Februar 2017


December 2016


November 2016


Juni 2016


Maj 2016


Marts 2016


Februar 2016


November 2015


Oktober 2015


September 2015


August 2015


Maj 2015


Marts 2015


Januar 2015


December 2014


November 2014


Oktober 2014


August 2014


April 2014


December 2013


November 2013


Oktober 2013


August 2013


Maj 2013


April 2013


Marts 2013


Januar 2013


November 2012


Oktober 2012


August 2012


Juli 2012


Juni 2012

Vinimperiet | CVR: 21032247 | Underværket, Stemannsgade 9C, 8900 Randers C - Danmark | Tlf.: +45 28 69 68 28