Sitemap    
 

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Navn
Virksomhed
E-mail
:
CAPTCHA Image
Klik her hvis du ønsker at afmelde nyhedsbrevet
17/3 2016 - Mad og vin 5, 17. marts 2016

Mad og vin 5

 


Mad: stenbiderrogn med løg og jordskokker

Vin: Orea, Vin de France 2012, Domaine Inebriati

Kok: arkitekten fra Aalborg

 
Først et par ord om vinen:
Den stammer mere eller mindre fra de samme marker, som en anden vin, der i et stykke har været i Vinimperiets sortiment, nemlig Tourtourel fra Domaine Beauthorey. Men nu er sønnen Victor begyndt at overtage nogle af markerne, og han laver vin, ikke helt anderledes, men heller ikke helt ens. Han ligger meget i forlængelse af tendensen hos mange nye og/eller unge vinproducenter. De søger at lave lettere og mindre bombastiske vine i forhold til den stil, der længe har været toneangivende. Det giver sig først og fremmest udslag i en mindre alkoholprocent og som følge af det også en frugt, der er mindre fed, tæt og pågående. Det er en stil, der gør sig godt på storbyernes cafeer og vinbarer. Den er ikke rigtig trængt igennem i provinsens Amarone-segment, hvor der stadig sukkes efter rosinkoncentration og hovedpine dagen efter. Orea har 12% alkohol.
Orea er lavet på druen terret, ligesom Tourtourel, fra en 65 år gammel vinmark, men mere eller mindre uofficielt er der i årgang 2012 også brugt et mix på 40% af bourboulenc, clairette, grenache, roussanne, vermentino fra marken, som domaine Beauthorey bruger til cuvéen Orée.
Jancis Robinson kalder terret for en industridrue, moderne, let og livlig, meget enfoldig. Når den udfolder sig som Orea, er den ganske rigtig let, men på ingen måde enfoldig. Ligesom Tourtourel har den også en snert af fennikel. Og derudover masser af grøftekant og græsmark og lige et skud salvie.
Iøvrigt er der nærmest ikke anvendt svovl til produktionen af Orea 2012, kun en meget infim mængde ved tapningen.

 
Victor Beau fra Domaine Inebriati på sin traktor
 

 
Stenbiderrogn har jo ikke så meget karakter, så vinen dertil skal heller ikke være for kraftig og larmende. Og Orea er perfekt. Rognen har mest karakter af salt og hav, og det viser sig, at Orea også har en masse tang og havluft i sig, når de to kombineres. Jordskokkerne bidrager også kun med en lettere umami-fornemmelse samt struktur. Så skal løgene bare lige doseres for ikke at overdøve resten.

 


Mad: pibeand (både bryst, lår og hjerte) med selleripure, sprød kartoffel, svampe og appelsinsalat

Vin: 2014 Saumur Champigny, Antoine Sanzay

Kok: arkitekten fra Aalborg

 
Superdokumentalisten Ulrik Houlberg har allerede beskrevet Antoine Sanzay på sin blog. Det kan du finde her: Houlberg om Antoine Sanzay
Jeg kan kun konfirmere beskrivelsen af Antoine som vinnørd. Alt i kælderen er velorganiseret og indrettet for at frembringe den optimale vin. Jeg kan tilføje, at han udviser en utrolig stolthed over sin jord og er meget optaget af at vise den typicitet, som den kan give vinen. Jorden er blød turonsk kalk (ca. 90 mill. år gammel, sen kridttid) plus ler. Det giver en afrundet vin, ikke så mineralsk. For Antoines vedkommende også lang og intens, næsten oversøisk koncentreret i frugten. Samtidig finder vi den klare cabernet franc-aroma med blyantstift, skovbund, plus en smule røg og læder, en aroma, som ikke er forstyrret af noget ophold på træfade. Fandme godt! Det er også en ung vin, så syren er frisk og taninen livlig. Men ingen aggressivitet overhovedet.

 
Netop syren i vinen går rigtigt godt i spænd sammen med appelsinsalaten og sellerien. Den kraftige sovs og markchampignonerne finder også sammen med vinen i dejlig harmoni. Med hensyn til kødet så har anden temmelig meget vildtsmag over sig, og hjertet er bare med til at supplere dette. Man må sige, at det meget vilde ikke går så godt i spænd med cabernet franc-aromaerne. Det er simpelthen et aromaspørgsmål, de passer ikke sammen. Her ville en endnu kraftigere vin, stadig med en god syre, passe bedre ind. Måske på cabernet sauvignon eller tempranillo, måske en Ribera del Duero.
Der skulle i og for sig heller ikke så meget til, for at Saumuren ville være perfekt, måske en gråand i stedet eller en hare... det må vi prøve en anden gang.

Bon appetit
Bjarne

Maj 2017


April 2017


Marts 2017


Februar 2017


December 2016


November 2016


Juni 2016


Maj 2016


Marts 2016


Februar 2016


November 2015


Oktober 2015


September 2015


August 2015


Maj 2015


Marts 2015


Januar 2015


December 2014


November 2014


Oktober 2014


August 2014


April 2014


December 2013


November 2013


Oktober 2013


August 2013


Maj 2013


April 2013


Marts 2013


Januar 2013


November 2012


Oktober 2012


August 2012


Juli 2012


Juni 2012

Vinimperiet | CVR: 21032247 | Underværket, Stemannsgade 9C, 8900 Randers C - Danmark | Tlf.: +45 28 69 68 28