Sitemap    
 

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Navn
Virksomhed
E-mail
:
CAPTCHA Image
Klik her hvis du ønsker at afmelde nyhedsbrevet
28/8 2015 - Patrice Gasnier, den 28.august 2015

Domaine Patrice Gasnier i Loiredalen

 
Gasnier-familiens arv
Fabrice Gasnier. Navnet står på alle fem flasker vin, som vi har smagt i denne uge. Han er den nuværende ejer af familiens vinmarker, hvor nogle af stokkene er over 70 år gamle, og de står spredt over Cravant les Coteaux, omkring Chinon. Hans oldefar, Aimé Gasnier, grundlagde familiens gård med 3 ha vinstokke i begyndelsen af det 20. århundrede. Men i dag har Fabrice Gasnier 27 ha, som mest er gamle Cabernet Franc-stokke. Vindyrkningen er helt økologisk og biodynamisk, og der bruges kun naturlige produkter og homøopatiske principper, understreger Fabrice. I 2009 blev domænet certificeret biodynamisk af Demeter.

 
AOC Chinon findes i Touraine mellem floderne Loire og Vienne i hjertet af Loire-området. Der dyrkes Cabernet Franc-druer, eller som man også siger i Loiredalen, Breton. Denne drue er den vigtigste rødvinssort i området.

Fabrices stokke står på to forskellige typer jordbund: Dels grus (graves) og småsten (cailloux). Denne type oplagrer varme i løbet af dagen, som frigives igen om natten. Dels ler og sand (argile et sable). Denne type tvinger vinens rødder til at søge næring i dybden. Undergrunden består udelukkende af kalk, også kaldet tuffeau de Touraine (kvadersandsten, en slags limsten/glimmer) i en dybde fra 0,40 til 2,5 meter.

Druesorten Cabernet Franc blev indført i det 17. århundrede i Libournaise-regionen i det sydvestlige Frankrig, og siden transporterede Kardinal Richelieu stiklinger af druen til Loiredalen. Det er en druesort med små klaser og små sorte kerner. Den skiller sig ud for sin aromatiske finesse, struktur og gode holdbarhed. Normalt giver den en meget aromatisk næse og en mund med fremherskende røde frugter såsom solbær, hindbær og ribs og viol. Cabernet Franc har typisk en let medium krop med mere ummiddelbart frugtpræg end Cabernet Sauvignon og med en urtearoma, der kendetegner en umoden Cabernet Sauvignon. Takket være moderne teknologi og DNA-analyse ved vi faktisk, at Cabernet Franc er en af Cabernet Sauvignons forfædre. Den anden er Sauvignon Blanc.

Generationer af hårdt arbejde har fuldstændig forvandlet Aimé Gasniers gård. I en god retning selvfølgelig. Den producerer nu en større mængde druer med et stort potentiale. Det milde klima er gavnligt, selvom frosten kan være helt ødelæggende i foråret. Men Fabrice ved jo, hvordan man kan undgå dette, fordi han er en erfaren vinmager. Det blev videregivet til ham fra hans forfædre og er en iboende del af hans DNA.

Cabernet Franc er dog en kompleks drue, der skal høstes ved optimal modenhed , skriver Fabrice på sin hjemmeside. Den manuelle høst foretrækkes. Men nogle gange bruger vinmageren maskiner på grund af ustabilt vejr. Vinfremstillingen er en meget præcis proces, hvor druerne, når de ankommer til vingården, afstilkes og sorteres med omhu. Fabrice bruger et transportbånd til at flytte bærrene til tanken for at undgå at beskadige druerne. Kælderen er udstyret med cementtanke, som hver har termoregulering installeret, dvs. temperaturen reguleres automatisk i hvert kar. Hele den primære og det meste af den malolaktiske gæring foregår i cementtankene. Fabrice bruger kun naturlig gæring.

 
Vine fra Fabrice Gasnier
Vinimperiet importerer fem forskellige vine fra domænet. De fem cuvéer er henholdsvis Les Graves, Vieilles Vignes, Signature, La Queue De Poëlon og L'Ancienne.

2013 Chinon, Les Graves, Dom. Fabrice Gasnier

Les Graves er fremstillet fra forskellige vinmarker, men de fleste af dem er plantet i jord med grus, og vinstokkene 20-40 år gamle.

Gæringen udføres i to separate partier ved forskellige temperaturer: en del på ca. 22 grader for at fremhæve aromaer og en del ved omkring 28 grader for at give ekstraktion og krop. Den malolactiske gæring foregår også i cementfade ved en lavere temperatur på 20 grader. Udblødningen varer 16-17 dage. Sammenstikningen af de to partier udføres efter afslutning af den primære gæring og den malolaktiske gæring. Vinen aftappes typisk i maj måned. Les Graves er den eneste af rødvinene, der ikke ser noget træ overhovedet. Der foretages let filtrering før aftapning. Les Graves repræsenterer næsten halvdelen af den årlige produktion.

Vinen er kendetegnet ved en dejlig sødmefuld duft af jordbær. Behagelig i munden med meget fine og elegante tanniner. Afrundet og afbalanceret. Lang saftig eftersmag.

Cuvée Vieilles Vignes er fra 45-50 år gamle vinstokke. Den primære og den malolaktiske gæring foregår i cement med en udblødningsperiode på 30 dage. Vinen flyttes derefter til store træfade, der er over 10 år gamle, og der modnes den i 6 måneder. En let filtrering udføres før aftapning i september måned. Fabrice foretrækker nu at tappe vinen tidligere for at bevare frugtens friskhed. Vieilles Vignes repræsenterer en fjerdedel af den årlige produktion.

Vinens aroma er åben og frugtagtig med mørk chokolade og jordbær i næsen. Den sidder fast i munden, og smagen er tilstedeværende. Den har enforførende munterhed. Livlig, let og elegant med en frugtagtig eftersmag. Til rød kød evt. med sovs. Vildt og ost.

Alt i alt, vinen sidder lige i skabet!

2013 Chinon, L'Ancienne, Dom. Fabrice Gasnier

I 2004 blev Cuvée Prestige omdøbt af Fabrice til A l'Ancienne. Denne cuvée kommer fra to specifikke vinmarker med ældre vinstokke på 60 år. Vinfremstillingen er identisk med fremstillingen af Vieilles Vignes. Denne cuvée udgør 15% af Gasniers årlige produktion.

Røde bær, viol, tobak og forskellige krydderier i næsen. Stille og rolig med en slags indadvendt personlighed. God struktur, fyldig. Tanniner klæber til munden på en behagelig måde. Elegant finish. Til rød kød evt. med sovs. Vildt og ost.

Denne cuvée er lavet af druerne fra 60 år gamle vinstokke. Fin og delikat aroma med brombær og blåbær. Smagen er fast med tobak og læder i munden. Er mere kraftig i munden end den er i næsen.

Cuvéen er vignoble Gasniers signaturprodukt, lavet af druer fra 70-75 år gamle vinstokke. Macerationen varer i gennemsnit 32 dage. Derefter sætter Fabrice vinen i to forskellige egetræsfade (50% i nye fade og 50% i 1 år gamle fade). Modning varer 14 måneder i disse fade. Den er aftappet uden filtrering efter 14 måneder i december. Den udgør kun 5% af den samlede produktion på Domaine Fabrice Gasnier.

Aromamæssigt er denne cuvée påvirket af egetreæsfade. Selvom vinen er ufiltreret, har den også en klar farve. Vinen har en fremherskende og tydelig vaniljeduft, kombineret med lidt chokolade, hvilket indikerer, at vinen har ligget på egetræsfade.
 
Smagen er frugtagtig og sødmefuld med forskellige bær. Vinen har en kompliceret smag med behagelig mængde syre. Leve det gode håndværk!!!
 
Enjoy!
 
vinøse hilsner
Bjarne og Julian

Maj 2017


April 2017


Marts 2017


Februar 2017


December 2016


November 2016


Juni 2016


Maj 2016


Marts 2016


Februar 2016


November 2015


Oktober 2015


September 2015


August 2015


Maj 2015


Marts 2015


Januar 2015


December 2014


November 2014


Oktober 2014


August 2014


April 2014


December 2013


November 2013


Oktober 2013


August 2013


Maj 2013


April 2013


Marts 2013


Januar 2013


November 2012


Oktober 2012


August 2012


Juli 2012


Juni 2012

Vinimperiet | CVR: 21032247 | Underværket, Stemannsgade 9C, 8900 Randers C - Danmark | Tlf.: +45 28 69 68 28