Sitemap    
 

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Navn
Virksomhed
E-mail
:
CAPTCHA Image
Klik her hvis du ønsker at afmelde nyhedsbrevet
24/3 2015 - Rejsebrev fra Frankrigs have (3), 24. marts 2015

Gensyn med gamle kendinge og ikke mindst nye overraskelser

 
Gamle minerale vine fra Tour Grise, glem alt din smartness, glem Parker, glem alle læresætninger, NYD!!!
Næste dag på turen startede i St. Cyr en Bourg, der er en lille by lidt uden for Saumur. Der skulle jeg møde Bruno Dubois. Men ups, det havde han glemt alt om. Han var taget til seminar med en gruppe andre biodynamikere i regionen for at diskutere erfaringer med at behandle homeopatisk mod sygdomme i vinmarken. Ja, det er jo den slags emner, vindyrkere brænder for. Vi fandt dog hurtigt en ny tid, så ingen skade sket.

Jeg tog altså videre til Antoine Sanzay, der lå ikke langt derfra. Antoine havde ikke mere vin at sælge, men jeg smagte hans forskellige nye cuvéer fra fad. Det var en stor oplevelse og meget lovende. Antoines vine er utroligt præcise og velafbalancerede, masser af mineralitet, elegante og ranke, frem for fede og indsmigrende. Han bruger selvfølgelig egefade, men først og fremmest for at modne vinen, ikke for at give den fadpræg. Dvs. hans udtryk bliver meget rent: drue plus terroir ikke så meget andet. Jeg håber ikke, det bliver sidste gang, jeg smager hans vine. Og tag ikke fejl, det er en dyrebar forretningshemmelighed, jeg her har afsløret.

Efter Antoine skulle jeg besøge Philippe og Françoise Gourdon på Chateau Tour Grise. Jeg har ikke set dem i et stykke tid, så det så jeg frem til. De var midt i et møde, da jeg kom, og pudsigt nok var det lige netop det møde, som Bruno Dubois også var til. Så er verden heller ikke større, især ikke hvis man er biodynamisk vindyrker i Loire-dalen.
Jeg kender efterhånden vinene fra Tour Grise som min egen bukselomme, så jeg kunne hurtigt smage og bestemme, hvad jeg havde lyst til at tage hjem denne gang. Philippe havde stadig nogle af de gamle årgange tilbage, og de var stadig lige friske som for tre år siden. Han lagrer sin vin i de gamle kalkhulekældre, og når den ligger dér ved en stabil temperatur på omkring 12 grader, så udvikler den sig meget langsomt, eller som Philippe siger, il ne bouge pas. Ud over de gamle kendte årgange var der også et par nyheder. Vent og se, de kommer om et par uger, og det bliver fantastisk. Men jeg tror, der vil blive mindre og mindre af den type vine, der er skåret væsentligt ned på vinmarkernes areal hos Tour Grise, så der vil blive produceret meget mindre vin.

 
Et ældre billede af Philippe Gourdon, en af forgængerne for den biodynamiske vin i Loire-området

 
Venlig vin fra Saumur Champigny
Langt om længe blev det tid til at besøge Bruno Dubois. Han har selvfølgelig også kalkhulekælder, men vi valgte at smage vinen i hans køkken, og på en eller anden måde passede det også bedre til hans joviale temperament, så vi kunne sludre lidt uformelt samtidig med, vi smagte vin. Og gud ske tak og lov, han havde heldigvis vin tilbage at sælge. Brunos vine var lige det, jeg havde brug for, så jeg kunne komplettere udvalget af røde fra Loire. Stokkene står på en yngre kalkjord, her taler vi sølle 80-90 millioner år gammel kalk (sen kridt, turonien (opkaldt efter byen Tours)), og det særlige ved den kalk er, at den giver en dejlig blød vin. Det passer godt til Brunos venlige væsen. Desværre var der dog ved at være trangt med plads på de to paller, jeg havde planlagt at tage hjem, så det var ikke den helt store ordre, jeg kunne give.

 
Et stemningsbillede fra Brunos køkken
 

 
Overdådige overraskelser fra Chile
Den trange plads på mine paller skyldtes ikke mindst, at jeg havde et sidste punkt på programmet, henlagt til den sidste dag. Som jeg før har nævnt i nyhedsbrevet har Christophe Beau fra domaine Beauthorey i Languedoc, som Vinimperiet også importerer, et projekt kørende i Chile, Vinos Vernaculares. Og han har selv sørget for at få vinen derfra transporteret til Frankrig, nærmere betegnet til et lager lige uden for Saumur. Et herligt sammentræf. Christophe kunne ikke selv komme, han var i Thailand, men Anne, der køber nogle af Christophes druer i Languedoc og selv laver vinen i Amboise (Autour de l'Anne), ikke så langt fra Saumur, ville gerne komme og lave en smagning for mig. Jeg havde frygtet, at vinene ville ligne dem, som Christophe laver i Languedoc, men den frygt blev hurtigt gjort til skamme. Jeg smagte 7 meget forskellige vine, hver eneste vin var helt sin egen. Måske undtagen den hvide muscat, der havde en del muscat-karakter, men selvfølgelig også sin egen særegenhed. Derudover dyrkes der Pinot Noir, Carmenere og Gewurtztraminer, samt den lokale País. Ja, jeg kunne have sagt mig selv, at Christophe ville finde en lidt underkendt drue og forsøge at skabe noget smukt ud af det. Der kommer nærmere beskrivelser af hver vin senere, jeg skal lige have indhentet flere oplysninger hos Christophe.

 
Anne og jeg sidder i et afsides lokale i et speditørfirma og smager Vinos Vernaculares. Vi blev hurtigt enige om, at vi skulle sidde den næste time, kigge ud af vinduet, og bare dufte, DUFTE den komplekse næse i 2010 Petit Marnier (på Carmenere og Gewürtztraminer), der efter tre år på fad er som en meget subtil portvin med rancio og ristet brød, og en syre, der fjerner enhver sødmetunghed.

 
Konklusion
Til april kommer der 29 forskellige og utroligt spændende vine, som alle har et særpræg. Vinimperiet har valgt mangfoldigheden.

Maj 2017


April 2017


Marts 2017


Februar 2017


December 2016


November 2016


Juni 2016


Maj 2016


Marts 2016


Februar 2016


November 2015


Oktober 2015


September 2015


August 2015


Maj 2015


Marts 2015


Januar 2015


December 2014


November 2014


Oktober 2014


August 2014


April 2014


December 2013


November 2013


Oktober 2013


August 2013


Maj 2013


April 2013


Marts 2013


Januar 2013


November 2012


Oktober 2012


August 2012


Juli 2012


Juni 2012

Vinimperiet | CVR: 21032247 | Underværket, Stemannsgade 9C, 8900 Randers C - Danmark | Tlf.: +45 28 69 68 28