Sitemap    
 

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Navn
Virksomhed
E-mail
:
CAPTCHA Image
Klik her hvis du ønsker at afmelde nyhedsbrevet
7/3 2015 - Rejsebrev fra Frankrigs have (1), 6. marts 2015

Vinimperiet på opdagelse i Loire-dalen

 
Fabrice Gasnier
Rejsen startede hos Fabrice Gasnier, der bor omkring Chinon. Det er en meget, meget venlig mand. Ikke fordi han er selvudslettende, men alt, hvad man spørger om, alt, hvad man beder om, bliver mødt af hans lyse tenor:
Ja, selvfølgelig, intet problem, det finder vi ud af. Og lige meget hvad, der tales om, bevarer han et behageligt roligt tempo i talen, selvfølgelig nok for at tage hensyn til, at jeg ikke taler som en indfødt.
Nu er det snart 4 år siden, jeg sidst fik vin hjem fra ham, så det var spændende at se, om der var en udvikling i hans vin. Han siger selv, at han hele tiden får ideer, og at han hele tiden forsøger at forbedre sig. Og jeg må sige, selvom hans vine allerede for fire år siden var en stor fornøjelse, er det blevet endnu bedre. Mere præcision og klarhed, mere nydelse i frugten. Så efter jeg havde komplimenteret ham for fremskridt, spurgte jeg, om der var ændringer i hans metoder.
Han kunne pege på følgende:

1. Ny maskine til at adskille druer fra ranker, "égrapper". Den nye maskine er mere nænsom, dvs. at den forårsager mindre skade på druerne, så der opstår mindre oxidation af mosten inden gæring. En såkaldt égrappoir er en maskine som alle vinbønder anvender. Det er faktisk muligt at gøre det i hænderne, men det er meget trættende, kræver gode kræfter og resultatet risikerer at bliver dårligere end med en maskine, hvis man ikke mestrer teknikken helt.

 
2. Ny bødker til at have lave træfadene. Han har en bedre dialog med den nye bødker, så han både kan lære noget og få rådgivning, men også selv blive hørt, så hans ønsker opfyldes. Her ses Fabrice ved de nye fade.

 
3. Nye beholdere i beton til gæring, udblødning og opbevaring. Patrice var meget stolt af de nye beholdere, som han selv har været med til at designe og lave. De gamle er på 120 hl, og de nye er på 75 hl. Desuden gør formen, der spidser til foroven, at kvaset bliver holdt nede i mosten. Så undgår han at skulle pumpe most fra bunden ud over kvaset, der ligger på toppen.

4. Generelt er han mere opmærksom på at udføre arbejdet via tyngdekraft, så mosten ikke skal pumpes mellem forskellige beholdere.

 
Patrice er biodynamiker, men ikke af naturvinsskolen. Det vil sige, at han ikke er nogen indædt modstander af svovl. Men generelt forsøger han dog at bruge så lidt som muligt, desuden laver han forsøg helt uden. Uanset hvad er vinens udtryk det vigtigste for ham. Det bliver spændende at følge udviklingen af vinene fra Fabrice Gasnier. Jeg håber ikke, der kommer til at gå fire år igen, inden jeg henter vine fra dette domæne.

Vinene fra Fabrice kommer hjem sidst i marts.

 
Outro
Torsdag morgen på vej tilbage mod lufthavnen skal jeg lige forbi Fabrice med noget vin. Så kører jeg langs Loire-floden i strålende klar morgensolskin. Det giver mulighed for at tanke lidt fred og ro op, inden stress og jag i lufthavnen med at finde tilbage til biludlejeren og finde den rigtige gate for afgangen. Jeg burde være stoppet og holdt fri et par timer, måske hørt denne her:

 
Men så havde jeg måske ikke haft tid til at købe Toblerone til familien. Iøvrigt skal du sikkert ikke vente lang tid på næste udgave af rejsebrevet fra Loire. Vi høres ved.

Maj 2017


April 2017


Marts 2017


Februar 2017


December 2016


November 2016


Juni 2016


Maj 2016


Marts 2016


Februar 2016


November 2015


Oktober 2015


September 2015


August 2015


Maj 2015


Marts 2015


Januar 2015


December 2014


November 2014


Oktober 2014


August 2014


April 2014


December 2013


November 2013


Oktober 2013


August 2013


Maj 2013


April 2013


Marts 2013


Januar 2013


November 2012


Oktober 2012


August 2012


Juli 2012


Juni 2012

Vinimperiet | CVR: 21032247 | Underværket, Stemannsgade 9C, 8900 Randers C - Danmark | Tlf.: +45 28 69 68 28