Sitemap    
 

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Navn
Virksomhed
E-mail
:
CAPTCHA Image
Klik her hvis du ønsker at afmelde nyhedsbrevet
10/4 2014 - Nyheder og naturvin, 10. april 2014

Masser af vin til påsken

 
Nye vine i Vinimperiet
Vi har fået masser af nye vine, som du kan afprøve i påsken.

Se det hele på hjemmesiden:
Nyheder

Nogle af nyhederne vil senere blive nærmere præsenteret i et nyhedsbrev.

 
Den ucensorerede vin: naturvin
Naturvin er jo egentlig en gammel nyhed, og vi har haft naturvine på repertoiret siden starten, men de er aldrig blevet officielt præsenteret.

Fortalerne for naturvin søger det upåvirkede og det unikke, de er interesseret i en kortere afstand til naturen. Vinen skal så vidt muligt være umanipuleret og afspejle og udtrykke det terroir, hvor den er dyrket. Producenternes ønske er at undgå overhovedet at tilsætte noget til vinen, og det drejer sig om alle de stoffer, som i den konventionelle dyrkning anvendes til at regulere syre, sukker, alkohol, tanin. Naturvinen benytter iøvrigt det økologiske og biodynamiske grundlag. Men derudover fokuseres der også på ikke at tilsætte svovl eller at tilsætte så lidt som muligt. Endelig er der visse andre anbefalinger: manuel høst, naturlig gær (altså ingen tilsætning af gær), ingen bevidst ændring af druens oprindelige sammensætning, dvs. ingen brutale og voldsomme fysiske teknikker (omvendt osmose, hård filtrering, flash-pasteurisering, termovinifikation osv.).

Alle disse ideer kan mange sikkert støtte op omkring. Der, hvor vandene skiller, er nærmere, når det drejer sig om at værdsatte resultaterne. Her er der mange vindrikkere, som er blevet stødt og pikeret over et udtryk, der ikke er passer ind i de sædvanlige forventninger. Nogle vinanmeldere har også beskyldt naturvinsproducenterne for at være dårlige håndværkere, og de har forklaret det anderledes udtryk med, at vinen var ikke var fremstillet korrekt.

Der er mindst to sider af denne problematik, og de har beggge noget med svovl at gøre. For det første renhedsaspektet. Hvis man ikke tilsætter svovl, bliver vinen ikke desinficeret i samme grad, og forskellige mikroorganismer får måske mulighed for at vokse og udvikle sig. Hvis dette sker, kan der opstår fremmedartede eller ubehagelige aromaer. Der kan til dels kompenseres for dette ved at sørge for stor renlighed og ved at lade en smule kuldioxid forblive i vinen. Dernæst det kemiske aspekt. Naturvinsfortalerne hævder, at svovlen eliminerer eller ændrer en del af vinens aromatiske profil, dvs. den blokerer for noget af det oprindelige og upåvirkede udtryk. Vinen bliver mindre autentisk. For den person, som nyder vinen, er det i bund og grund et spørgsmål om, hvad man kan acceptere som vin, hvad man kan acceptere som velsmag. Lidt forenklet kan man sige, at den konservative ikke er interesseret i at afprøve nye anderledes smage. Mens den eventyrlystne ikke kan få nok af nye fremmedartede indtryk.

Som sagt har vi i Vinimperiet også naturvine og svovlfri vine. Her er en lille præsentation:

Den ypperste repræsentant har vi før præsenteret. Det drejer sig om Domaine Beauthorey i Languedoc. Christophe herfra tilsætter en meget lille mængde svovl og udelukkende ved tapningen. Han er ikke erklæret naturvinsproducent, men hans grundholdning afspejler helt klart skolens ideer. Men først og fremmest er hans vine lysende eksempler på naturvin, fordi de er så levende, så vilde og vibrerende, både sanselige og intelligent udfordrende.
Beauthorey

Dernæst har vi en cuvée fra Domaine La Garrigo uden tilsætning af svovl. Den er ret atypisk som naturvin, fordi den har en mere fast struktur, overhovedet ikke er animalsk eller reduceret, og ikke har det tunge kompot/moskus-agtige udtryk. Den har derimod en helt frisk frugt.
La Garrigo

Den sidste naturvin, som vi selv har importeret, er fra Nicolas Reau. Hans vine er fantastiske eksempler på suverænt håndværk. De er koncentrerede, kødfulde og rige på smag, er i flot balance og afspejler både druesort og terroir, men har samtidig masser af karakter. I de cuvéer, vi har, er der ikke tilsat svovl.
Nicolas Reau

Endelig laver Celler Escoda Sanahuja fra Spanien også naturvin uden eller med meget lidt svovl.
Celler Escoda Sanahuja

Hvis du er interesseret i at vide mere om naturvin, kan du selvfølgelig google det.
Ellers er der en blog på fransk:
Petit journal

Og naturvinproducenternes organisation:
Les Vins Naturels
 
God påske
Bjarne Jørgensen

Maj 2017


April 2017


Marts 2017


Februar 2017


December 2016


November 2016


Juni 2016


Maj 2016


Marts 2016


Februar 2016


November 2015


Oktober 2015


September 2015


August 2015


Maj 2015


Marts 2015


Januar 2015


December 2014


November 2014


Oktober 2014


August 2014


April 2014


December 2013


November 2013


Oktober 2013


August 2013


Maj 2013


April 2013


Marts 2013


Januar 2013


November 2012


Oktober 2012


August 2012


Juli 2012


Juni 2012

Vinimperiet | CVR: 21032247 | Underværket, Stemannsgade 9C, 8900 Randers C - Danmark | Tlf.: +45 28 69 68 28